Visualisatie van het ontwerp en foto’s van het exterieur en interieur van het monument vóór renovatie.

Kerkstraat – Wassenaar

Opdracht: Bouwhistorisch onderzoek, 3D scan, renovatie en uitbreiding

Opdrachtgever: particulier

Bouwhistorisch onderzoek als uitgangspunt voor ontwerpproces

Het woonhuis aan de Kerkstraat dateert uit de 18e eeuw. De huidige eigenaar heeft het pand in 2015 gekocht met als doel er een comfortabel en duurzaam woonhuis van te maken. Vis Architecten is ingeschakeld vanwege de Rijksmonumentale status van het pand, met als opdracht om de bouwhistorie van het monument te onderzoeken en de renovatie- en uitbreidingsplannen te ontwikkelen.

Het bouwhistorisch onderzoek is gebruikt om inzicht te krijgen in de bouw- en bewonersgeschiedenis, aanwezige waardevolle elementen én om aanknopingspunten te vinden voor de inpassing van nieuwbouw in de bestaande situatie.

Bouwgeschiedenis

Het woonhuis heeft gedurende haar bestaan diverse wijzigingen ondergaan. Zo zijn tijdens het bouwhistorisch onderzoek zijn boven de verlaagde plafonds historische balkenplafonds ontdekt. De verschillende kleuren geven een goed idee van de indeling van het huis vóór 1924.

De hoofdstructuur van het pand is grotendeels ongewijzigd gebleven en word beschouwd als goed voorbeeld van een 18e-eeuwse dorpswoning in Wassenaar, van één bouwlaag met verdieping onder de kap. De voorgevel heeft een hoge monumentale waarde vanwege tuitgevel met vlechting van de schuine kanten, de gave indeling en de aanwezigheid van een historische zonnewijzer boven de voordeur. De zonnewijzer is afkomstig uit 1787. De toenmalige bewoner, Bartholomeus Jacobszoon (Bart) Wensveen (1746-1825), stond bekend om zijn rekenkunst en is zeer waarschijnlijk de ontwerper/vervaardiger/opdrachtgever van de zonnewijzer.

Uitbreiding en renovatie monument

Om de woning aan te passen aan de wensen en eisen van de eigenaar zijn renovatie- en uitbreidingsplannen ontwikkeld. Waarbij het exterieur van het bestaande woonhuis zoveel mogelijk haar uitstraling zal behouden en waar nodig gerestaureerd wordt. Het interieur is, op de constructieve elementen zoals het balkenplafond en spanten na, weinig origineel. Daarom zal het interieur een flinke verbouwing ondergaan waarbij deze elementen behouden zullen blijven.

Om het oppervlak van de woning te vergroten is besloten voor uitbreiding van de woonruimte door middel van nieuwbouw, op afstand van het bestaand huis. De positionering van de nieuwbouw/uitbreiding is gebaseerd op historische gegevens. Vóór 1980 stond op de hoek van het perceel een woonhuis, welke is gesloopt ten behoeve van toegang naar het achtergelegen parkeerterrein. Door de nieuwbouw hier te positioneren ontstaat er een meer doorlopende straatwand aan de Kerkstraat, zoals die was vóór 1980. Het ontwerp van de nieuwbouw/uitbreiding is geïnspireerd op de bestaande woning van één bouwlaag met kap en de materialisatie op oorspronkelijk veel voorkomende houten schuren in Wassenaar.

Door middel van een overdekte gang zal de nieuwbouw/uitbreiding worden verbonden met het bestaande huis. De verbinding zal een transparante, eigentijdse uitstraling krijgen en zal worden voorzien van een sedumdak.

Bekijk ook onze soortgelijke projecten

Deel deze pagina