Foto’s van het exterieur en interieur van het monument vóór de renovatie.

Kerkstraat – Wassenaar

Opdrachtgever: particulier

Bouwhistorisch onderzoek als uitgangspunt voor ontwerpproces

Dit Rijksmonument is in 2015 door een particulier verworven. Zij wilden graag het huis verbouwen en aanpassen aan hun wensen. Vis Architecten is ingeschakeld om de bouwhistorie van het monument te onderzoeken.

Het bouwhistorisch rapport wordt gebruikt om een goed inzicht te hebben in de bouwgeschiedenis en toekomstige bouwplannen hier te laten aansluiten. Een bouwhistorische waardestelling met advisering zijn opgesteld om het onbedoeld verdwijnen van historische waardevolle elementen te voorkomen. Dit was uitgangspunt voor het verdere ontwerpproces ten behoeve van verbouw- en nieuwbouwplannen.

Bouwgeschiedenis

Op de Kadastrale Minuut van 1822 is bebouwing van het dorp Wassenaar voor het eerst nauwkeurig weergegeven. Het huis op Kerkstraat nr. 6 is herkenbaar als langgerekte bouwmassa, met in het midden aan de zuidzijde een aanbouw en een open erf. Aan de zuidzijde bevindt zich een rechthoekig gebouw met een inspringing aan de zuidzijde. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden plannen gerealiseerd met een toegangsweg tot een groot parkeerterrein. Hiervoor werden de twee panden naast nr.6 gesloopt.

Tot 1761 werd het pand bewoond door gemeentesecretaris Daniël van der Wilp, en uiteindelijk kwam het in 1776 in handen van Bart Wensveen. Hij stond bekend om zijn rekenkunst en maakte zelf ook de berekeningen voor de zonnewijzer, die nog steeds de voorgevel siert.

In 1924 vond een verbouwing plaats, waarbij de drie afzonderlijke woningen tot twee woningen werden gewijzigd. De zijgevel werd verhoogd om verdieping beter bruikbaar te maken. De aanbouw met schuur verdween en er werd een erkervormige uitbouw gerealiseerd ten behoeve van een grotere woonkamer.

De Kerkstraat is een goed voorbeeld van 18e -eeuwse dorpswoning van één bouwlaag met verdieping onder de kap. Hiervan zijn er in Wassenaar maar weinig overgebleven. De voorgevel bezit een hoge monument-waarde, vanwege evenwichtige indeling en detaillering van het metselwerk en kozijnen. De empire raamindeling is verdwenen en het bovenraam is vernieuwd. Ook de luiken zijn vernieuwd. Van de binneninrichting is weinig overgebleven. Alleen oude balkenplafonds zijn tevoorschijn gekomen en door de verschillende kleuren valt de voormalige indeling deels af te lezen.

Renovatie en uitbreiding monument

Het ontwerp en positie van de uitbreiding is geïnspireerd op aanwezige en verdwenen historische elementen. Namelijk één bouwlaag met kap, gelegen op afstand van het monument waar lange tijd een gebouw heeft gestaan. De verbinding tussen de nieuwbouw en het monument zal een transparante eigentijdse uitstraling krijgen. Aangezien het interieur van de woning weinig monumentaal is, zal deze een grote verandering ondergaan.

De nadruk van het ontwerp voor zowel de uitbreiding als het monument ligt op comfort en duurzaamheid.

Bekijk ook onze soortgelijke projecten

Deel deze pagina