Foto van het exterieur

Kasteel Oud Wassenaar

Plaats: Wassenaar
Periode: 2006 – heden
Opdrachtgever: Monumentenstichting Kasteel Oud Wassenaar

Specialisme: Bouwhistorisch onderzoek, restauratie

Geschiedenis

Voordat Kasteel Oud Wassenaar werd gebouwd, stond op dezelfde plaats een zomerhuis genaamd ‘Oud Wassenaar’. Dit huis werd in 1787 gekocht door De Lange van Wijngaerden (Goudse patriot en geschiedvorser) en in 1845 door Mr. Groen van Prinsterer. In 1872 werd het huis door hem verkocht en is daarna afgebroken.

Bouwhistorie

In 1876 liet de zeer vermogende Cornelis Jan van der Oudermeulen het huidige kasteel bouwen naar ontwerp van architect Constantijn Muysken op de plaats van het oude zomerhuis van de staatsman Groen van Prinsterer. Muysken liet zich voor het ontwerp inspireren door  de Hollandse en Italiaanse renaissance, welke dan ook terug te vinden is in het ontwerp. De tuinen werden ontworpen in de Engelse Landschapsstijl. Na het overlijden van Van der Oudermeulen In 1904 wordt het kasteel, het landgoed en alle woonhuizen door zijn vrouw en kinderen overgedragen aan Nationaal Grondbezit N.V. te ’s-Gravenhage.

In 1910 werd door de nieuwe eigenaren besloten van het kasteel een hotel te maken. Om voor genoeg hotelkamers te zorgen, werd er een dependance naast het kasteel gebouwd. Jaren later werd het kasteel uitgebreid met een grote achterzaal, de tegenwoordige Franse salons. Deze grote achterzaal bood ruimte voor grotere partijen, iets waar het kasteel hiervoor niet over beschikte. Het kasteel is door de jaren heen een aantal keer verbouwd of heeft kleine aanpassingen ondergaan om mee te kunnen gaan in de toen eigentijdse stijl.

toren Kasteel Oud Wassenaar

Een nieuw hotel

Het kasteel is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw zijn hotelfunctie verloren, waarbij de hotel-dependance werd afgebroken. Sindsdien wordt de begane grond gebruikt als evenementenlocatie. Nog steeds is het oorspronkelijke interieur met zijn imponerende entreehal aanwezig.

Er wordt gezocht naar een nieuwe volwaardige functie ten behoeve van een sluitende exploitatie. Een mogelijkheid is om een zorgfunctie in het gebouw onder te brengen. In de vroegere hoteltijd was een dependance naast het kasteel gebouwd wat genoeg hotelkamers op moest leveren. Het volume en de uitstraling van deze nieuwbouw worden onderzocht aan de hand van een massastudie. Gezocht wordt naar een juiste balans en sfeer tussen het historische bestaande kasteel  en een harmonieuze uitbreiding.

Bekijk ook onze vergelijkbare projecten

Deel deze pagina