Definitief ontwerp

Fase 3. De Definitieve Ontwerpfase

Een verbouwing of herbestemming van een monument, villa, woonhuis of kantoorpand is een intensief en tijdrovend proces. Vis Architecten helpt u bij het maken van de juiste keuzes en begeleidt u tijdens alle stappen van het bouwproces. Van de Schetsfase tot het Definitieve Ontwerp en van het aanvragen van vergunningen tot de oplevering van het gedroomde object.

Vis Architecten onderscheidt bij een verbouwing of herbestemming 5 fases. Dit zijn:

  1. Voorbereidingsfase
  2. Schetsfase
  3. Definitief Ontwerpfase
  4. Bestekfase
  5. Uitvoeringsfase

Op deze pagina leest u meer over de Definitieve Ontwerpfase. Hierin werken we een globaal ontwerp uit tot een definitief ontwerp.

Definitief ontwerp

Het Voorlopig Ontwerp uit de Schetsfase is vrij eenvoudig. U ziet de omvang van een ruimte en de geplande (nieuwe) indeling. Bij het Definitieve Ontwerp wordt dit concreter. Zo wordt er samen bepaald welke materialen (en kleuren) er gebruikt gaan worden voor bijvoorbeeld de vloeren, de gevels en het dak.

Daarnaast wordt u uitgebreid geadviseerd over de verschillende (ver)bouwmogelijkheden, eventuele wet- en regelgeving en esthetische afwegingen. Een geslaagde verbouwing levert niet alleen praktische voordelen op, maar respecteert ook de uitstraling van uw pand.

De materiaalkeuzes die worden verwerkt in de bouwtekeningen, die zo steeds completer worden. U ziet nu niet alleen de vorm van de ruimtes, maar ook de details.

definitief nieuw.2
bouwkostenraming 2

Bouwkostenraming

Nadat de keuzes wat materialen betreft kan er een gedetailleerde bouwkostenraming gemaakt worden. Aan de hand van deze bouwkostenberekening is te zien of het proces op de juiste koers zit en of het binnen budget blijft.

Energielabel

De volgende stap is het bepalen van het gewenste Energielabel, aan de hand van speciale software en de Duurzaamheidscenario’s uit de Schetsfase.

Een duurzaam pand heeft veel voordelen. Zo bespaart u maandelijks op uw energierekening en is een gunstig Energielabel beter voor de eventuele verkoop van een object. U zal daarom ook de verschillende mogelijkheden, voordelen en bijbehorende kosten zien.

energielabel
vergunningaanvraag.3

Vergunningsaanvraag

Na de Bouwkostenberaming en het bepalen van het Energielabel volgt de Vergunningsaanvraag. Bent u akkoord met het uitgebreide ontwerp, dan wordt het voorgelegd aan de Gemeente ter goedkeuring. Gaan zij akkoord, dan is de Definitieve Ontwerpfase afgerond.

In bepaalde gevallen vraagt de Gemeente om het opstellen van Slooptekeningen. Hierin wordt vastgelegd wat wel en niet gesloopt mag worden, om de historische waarde van het object te waarborgen.

Definitieve Ontwerpfase en Vergunningsaanvraag: doe het meteen goed

De Definitieve Ontwerpfase is een belangrijke fase die correct moet worden uitgevoerd. Zonder de juiste vergunningen kan de Gemeente de verbouwing stilleggen en wordt u in het vervolgtraject veel strenger gecontroleerd. Met de praktische werkwijze van Vis Architecten weet u zeker dat het meteen goed gebeurt.

Stel hier uw vraag