3D inmeten van gevels

Voordelen 3D inmeten van gevels

Voor gevelrestauratie zijn goede geveltekeningen of gevelaanzichten nodig. Met een 3D laserscanner wordt de gevel in kaart gebracht en kunnen deze nauwkeurige meetgegevens verwerkt en gebruikt worden voor diverse bouwtekeningen. 3D inmeten van gevels met een scanner brengt op afstand de exacte afmetingen in kaart. Ook de gebreken, uitsparingen en kozijnen zijn in de puntenwolk van meetpunten gedetailleerd terug te vinden. Een direct praktisch voordeel is dat de 3D laserscanner vanaf de grond de gevel scant. Een steiger is dus niet nodig.

Voordelen 3D laserscannen van gevels op een rij:

  • Snel opmeten en maken van geveltekeningen
  • Maatvastheid
  • Schades en verzakkingen in kaart
  • Kans op verassingen, meerwerk en extra kosten kleiner
  • Inspectie vanaf grond zonder steigers

Scheuren, verzakkingen en scheefstand nauwkeurig in kaart

3D laserscannen van gevels brengt een hoop voordelen met zich mee ten opzichte van enkel een visuele inspectie. Een 3D scan documenteert direct mankementen zoals scheuren en verzakkingen die voor het blote oog niet meteen zichtbaar zijn. Daarnaast hoeft de inspecteur van de gevel niet meer handmatig op verschillende geveltekeningen de scheuren of kapotte stenen aan te geven. Deze zijn in een oogopslag door de 3D laserscanner op de exacte plek in kaart.

Eerst analyse scaninformatie dan visuele inspectie

Door het 3D inmeten en analyse van de scaninformatie voorafgaand aan de visuele inspectie kan Vis Architecten al de basisoorzaak van de gebreken zien. De inspectie van de gevel met het blote oog is zo veel gerichter op de oorzaak van problemen en sneller. De 3D scan dient als onderlegger om de technische onvolkomenheden in bouwkundig opzicht nauwkeurig in kaart te brengen. Bij scheurvorming volgt analyse van oorzaken, kapotte stenen kunnen worden vervangen door gelijksoortige.

Beperkt kans op meerwerk en extra kosten

Hoe beter en nauwkeuriger het overzicht van de problemen, hoe beter en nauwkeuriger komen de kosten overeen met de offerte. Zo beperkt 3D scannen eventuele extra kosten of meerwerk achteraf.

Geveltekening

Van de kopie met meetgegevens van de gevel die uit de laserscanner rolt kan de restauratiearchitect een 2D bouwtekening maken. Met de fotofunctie van het apparaat zijn foto’s te maken om de puntenwolk mee in te kleuren en zo een gekleurde orthofoto te maken van de gevel of details van het gevelaanzicht. Een orthofoto is door de exacte overeenkomst met de meetpunten niet vervormd door de hoek van fotograferen en kan zo als onderlegger voor geveltekeningen dienen.

 

Stel hier uw vraag