3D inmeten van ornamenten

Voordelen 3D inmeten van ornamenten

In veel monumentale panden en met name in kerken en kloosters zijn op zichzelf staande beelden aanwezig of ornamenten aan delen van het bouwwerk toegevoegd. Een 3D laserscanner, in combinatie met een handheld laserscanner, pakt alle kleine hoeken, mankementen, scheuren en afbrokkelingen aan ornamenten en beelden mee in het bestand met de meetgegevens. Het 3D inmeten van ornamenten biedt dan ook meerdere voordelen.

Voordelen 3D laserscannen van ornamenten op een rij:

  • Nauwkeurige restauratie
  • Snelle reproductie met behulp van 3D printen
  • Exacte documentatie van ornament
  • Reproductie mogelijk na diefstal

Hoogwaardige restauratie en reproductie

De exacte data uit het inmeten en de volledigheid van de details bieden de kans op een kwalitatief hoogwaardige restauratie of reproductie van ornamenten en beelden. Het materiaal is daarbij belangrijk. Met de scangegevens kan een mal gemaakt worden waarmee een ornament of deel ervan gereproduceerd kan worden. Een 3D printer kan ook aan de slag met de data uit de 3D scan om tot in detail bouwkundige ornamenten te reproduceren.

Een 3D laserscanner legt de ornamenten exact vast voor de toekomst. Dit biedt bescherming tegen beschadiging of, wat ook wel eens voorkomt, overschilderde details. Met alle aanwezige en opgeslagen scaninfomatie is een replica te maken van een ornament of beeld, zodat deze gegevens als hulpmiddel kunnen dienen bij het reproduceren van een beeld of ornament na diefstal.

Stel hier uw vraag