Organisaties & Overheden

Bestaande toestand

Elke verbouwing of herbestemming van een pand begint met de Voorbereidingsfase. Daarin kijken we naar je wensen en de haalbaarheid van een verbouwing. Blijkt dit mogelijk te zijn, dan volgt fase 2, de Schetsfase. De eerste stap bij de Schetsfase is het zo goed mogelijk in kaart brengen van de uitgangssituatie, aan de hand van metingen en archieftekeningen.

De afmetingen leggen we vast in een grafisch tekenprogramma en dit vormt de basis voor het voorlopig ontwerp.

Duurzaamheidsscenario’s

Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden om woonhuizen, kantoorpanden en monumenten te verduurzamen. Je kunt daarbij denken aan het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen, na-isolatie et cetera.

Tijdens de schetsfase stellen we een duurzaamheidsscenario op. Een opsomming van scenario’s en mogelijkheden voor het verduurzamen van het pand. Zo weet je precies welke duurzame aanpassingen mogelijk zijn tijdens de verbouwing en wat ze bij benadering kosten. Je bepaalt vervolgens zelf of je hier gebruik van maakt, daarnaast hebben gemeentes vaak interessante stimuleringsregelingen.

Schetsontwerp

Tijdens de schetsfase presenteren we je verschillende ontwerpen en mogelijkheden. Dit heeft 3 grote voordelen:

  1. Aan de hand van schetsen bepaal je sneller wat je wilt, en wat juist niet.
  2. De verschillende ontwerpen spiegelen we aan je Programma van Eisen. Past de verbouwing binnen bijvoorbeeld je budget, de geschatte planning en de mogelijkheden en beperkingen van het monument?
  3. Door verschillende ontwerpen te bekijken kom je op ideeën waar je zelf misschien nooit aan gedacht had.

De schetsfase is daarmee echt een oriëntatiefase, waarin we gezamenlijk de richting van de verbouwing of herbestemming bepalen.

3D Visualisatie

De verschillende ontwerpen en het duurzaamheidsscenario leiden tot een digitaal ontwerp. Dit is een bouwkundige weergave van het beoogde eindresultaat, met onder andere plattegronden, gevels en doorsnedes.

Veel mensen vinden het lastig om een beeld te vormen bij een bouwtekening, daarom maken we altijd een 3D-visualisatie. Dit is een 3D-animatie van de ruimte na de verbouwing. Je ziet de ruimte levensecht voor je en kunt volledig rondkijken, alsof je er middenin staat. Doordat je het eindresultaat letterlijk voor je ziet maak je betere keuzes.

Op basis van de visualisatie kunnen we aandachtspunten bespreken en eventuele wijzigingen doorvoeren in het oontwerp. Pas als je helemaal tevreden bent stellen we een Voorlopig Ontwerp op, die de richting van de verbouwing op hoofdlijnen bepaalt. 

In de volgende fase – de Definitieve Ontwerpfase – kijken we naar de invulling van de details, en kiezen we onder andere de materialen voor wanden en de vloeren.

Voorlopig ontwerp

Pas als je helemaal tevreden bent stellen we een Voorlopig Ontwerp op, die de richting van de verbouwing op hoofdlijnen bepaalt.

Dit ontwerp verwerken we met behulp van de bestaande toestand in onze digitale tekeningen.

In de hierop volgende fase – de Definitieve Ontwerpfase – kijken we naar de invulling van de details, en kiezen we onder andere de materialen voor wanden en de vloeren.

Schetsfase onmisbaar voor succesvolle restauratie

De schetsfase is onmisbaar voor het succesvol restaureren, verbouwen of herbestemmen van een woonhuis, kantoorgebouw of monumentaal pand. Tijdens deze fase bepalen we de koers van de verbouwing en het beoogde eindresultaat. Zo maak je afgewogen keuzes en bespaar je in latere fases geld en energie, want we gaan pas verder als de plannen volledig naar je zin zijn.

Wil je meer weten over de aanpak van Vis Restauratie Architecten? Neem dan contact op:

Lees ook over het bouwproces bij monumenten

  1. Voorbereidingsfase
  2. Schetsfase
  3. Definitief Ontwerpfase
  4. Bestekfase
  5. Uitvoeringsfase