3D inmeten met een laserscanner

Wat is 3D laserscannen?

Er is een kleine revolutie gaande in meetland: het 3D laserscannen van gebouwen, oftewel het 3D inmeten met een laserscanner. Razendsnel, foutloos en nauwkeurig wordt alles ingemeten. Complete gebouwen, terreinen, monumenten, ornamenten en gevels worden eenvoudig vastgelegd. En kunnen daarna worden ingezet voor verdere verwerking tot 2D of 3D bouwtekeningen, ontwerpen en 3D visualisaties.

Puntenwolk of pointcloud

De dichte puntenwolk of ‘pointcloud’ die ontstaat als de scanner miljoenen meetpunten opslaat, is als het ware een kopie van het gebouw en lijkt uitgezoomd net een 3D model. Die meetgegevens alleen al, zijn een complete bron van data om verder te verwerken in ontwerp- of bouwtekeningen en modellen. Met behulp van apparatuur die bij de meetscans ook foto’s maakt en inkleurt, zijn de mogelijkheden voor verdere toepassing nog groter.

Toepassingen 3D inmeten met laserscanners

3D laserscannen of 3D meetwerk biedt een architect veel voordelen en is een uitstekende basis voor het digitaliseren van tekeningen of als basis voor een ontwerp, renovatie of restauratie.  Werken met de scanapparatuur is in beginsel niet per se goedkoper, maar biedt wel besparingen op kosten in het vervolgproces.

Voor voorbeelden van meetopdrachten verwijzen wij u naar de volgende pagina’s.

Voordelen van 3D inmeten met een laserscanner

Faro

Snelheid op locatie

Fragment-3d-laserscan-gevelanalyse

Volledig en nauwkeurig

Ebenhaëzer-scheefstand

Gedetailleerd bij monumenten

Renovatie-&-Restauratie-site

Kwaliteit in 3D en 2D tekenwerk

Stel hier uw vraag