Ansichtkaart van het Nimrod Paviljoen in 1903 en foto’s van zowel het exterieur als interieur in 2018

Paviljoen Nimrod – Hilversum

Opdracht: Bouwhistorisch onderzoek

Opdrachtgever: Particulier

De eigenaar van het voormalige Nimrod Paviljoen heeft een bouwhistorische verkenning aangevraagd om de architectuur van het pand en de bouwgeschiedenis te documenteren.

Bouwhistorie

In 1901 kwam het wandelpark Nimrod in handen van de onderneming “Maatschappij tot Ontwikkeling van het Nimrodpark”. Deze onderneming ontwikkelde het park tot villa- en wandelpark “het Nimrodpark”. Het plan voor dit villa- en wandelpark kenmerkt zich door de afwisselend gebogen en rechte paden en wegen met een centraal centrum.

Tussen de villa’s werd in 1901, geheel volgens de gedachte dat dit in een villa- en wandelpark hoorde, een paviljoen gerealiseerd. De “Maatschappij tot Ontwikkeling van het Nimrodpark” liet aan de Regentesselaan het, door architect J.H. Slot ontworpen, Nimrod Paviljoen bouwen. Het Nimrod Paviljoen werd in hout opgetrokken en had een stenen plint omringd door diverse terrassen en balkons, bovenop het paviljoen prijkte een spits torentje.

De begane grond van het paviljoen werd gebruikt als bodega met een cacaosalon, op de verdieping bevonden zich een aantal vertrekken. Al in 1902 werd het paviljoen verbouwd waarbij een bier- en ijskelder onder het bestaande werd toegevoegd en de kamers vergroot. Vanaf deze tijd was er ook een kinderspeelplaats bij het paviljoen te vinden.

In 1947 werd het paviljoen zwaar getroffen door brand waarbij de verdieping volledig werd verwoest. De begane grond werd gered en er werd een dak op het resterende gedeelte van het paviljoen geplaatst. Vanaf deze periode tot op heden, is het paviljoen als woonhuis in gebruik genomen. Het oorspronkelijke paviljoen is bijna niet meer te herkennen in haar huidige situatie.

Bekijk ook onze soortgelijke projecten

Deel deze pagina