Hoe werkt 3D laserscannen?

Stappenplan 3D laserscannen

Faro

Scan op locatie

Ebenhaëzer-doorsnede

Digitale verwerking

Gevels

Uitwerking in CAD of BIM

Renovatie-&-Restauratie-site

Oplossing in 3D

Wat is 3D laserscannen?

Een kleine revolutie in meetland is gaande: 3D laserscannen, oftewel 3D inmeten met behulp van laserscanners. De begrippen worden door elkaar gebruikt, maar betekenen hetzelfde. Namelijk razendsnel, foutloos en nauwkeurig inmeten. Complete gebouwen, terreinen, monumenten, ornamenten en gevels worden eenvoudig vastgelegd voor verdere verwerking in 2D of 3D bouwtekeningen, ontwerpen en 3D visualisaties.

Zie ook de pagina over 3D Laserscannen.

De methode

De laserafstandsmeter is een oude bekende in de bouwwereld sinds de jaren ’80. De 3D laserscanner is eigenlijk een apparaat dat uitgaat van hetzelfde meetprincipe, maar dan voorzien van een roterende kop. De laser van de 3D-scanapparatuur scant niet ergens doorheen, maar botst op het oppervlak en zo ontstaat van miljoenen meetpunten een puntenwolk, of ‘pointcloud’, die door de dichtheid van meetpunten veel lijkt op een 3D-model, een exacte kopie van een gebouw, monument of specifieke ruimte of terrein. De scanner creert niet een 3D-model zelf, maar al die meetdata vormen een basisbestand om verder mee te werken.

Handscanners die moeilijkere bereikbare hoeken en objecten met grote precisie kunnen inmeten. Vaak zijn scans vanaf meerdere punten nodig. De meetapparatuur kan dan een puntenwolk maken van deze overlappende scans. En bijvoorbeeld de binnen en buitenkant van een pand met elkaar verbinden.

De scanapparatuur, laserscanners

Vis Architecten werkt bij het 3D-inmeten met een FARO Focus 3D laserscanner en een mobiele handheld scanner Artec EVA voor moeilijk bereikbare of kleine ornamenten. De voordelen van het 3D inmeten blijven hetzelfde, maar elk meetapparaat heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten. Dat is altijd een mix van lange of korte afstand, nauwkeurigheid bij deze afstand en de snelheid waarmee het meet. Nu is dat vaak al 50.000 meetpunten per seconde en de ontwikkeling van de scanners gaat snel. Bijna elke 3 jaar zijn alles laserscanners alweer vervangen door een beter model.

Verwerking na 3D scan

Het basisbestand met de meetgegevens is geschikt om te gebruiken voor 2D bouwtekeningen en 3D ontwerpen of tekeningen. Met software die bij de scanapparatuur hoort, zoals viewers, zijn meetscans aan elkaar te plakken. Zo ontstaat de nauwkeurige 3D kopie. De puntenwolk kan redelijk simpel worden omgezet naar een formaat dat tekensoftware zoals Revit en AutoCAD kunnen lezen.

3D laserscanners kunnen ook digitale fotograferen. Door deze foto’s op de puntenwolk met meetgegevens te plakken zijn de scans met meetgegevens in te kleuren. Dat is voor bouwkundig tekenwerk niet altijd nodig, en de tijdsinvestering en ook de kosten zijn groter, maar biedt voor veel mogelijkheden voor presentatie en visualisatie, ook in 3D.

Stel hier uw vraag