Schetsfase

Fase 2. De Schetsfase

Bij het verbouwen of herbestemmen van een woonhuis, villa, kantoorpand of monument komt er veel op u af. U krijgt te maken met wet- en regelgeving, moet vergunningen aanvragen, uw budget bewaken en vaak lastige keuzes maken. Vis Architecten helpt u bij alle fases van het verbouwingsproces. Dit zijn:

  1. Voorbereidingsfase
  2. Schetsfase
  3. Definitief Ontwerpfase
  4. Bestekfase
  5. Uitvoeringsfase

Op deze pagina leest u meer over de Schetsfase. Hierin worden de verschillende mogelijkheden weergegeven en wordt gezamenlijk de richting van het ontwerp bepaald.

Bestaande toestand

De eerste stap bij de Schetsfase is het zo goed mogelijk in kaart brengen van de uitgangssituatie, aan de hand van metingen en archieftekeningen.

De afmetingen wordt vastgelegd in een grafisch tekenprogramma en dit vormt de basis voor het voorlopig ontwerp.

bestaande toestand nieuw
duurzaam 2

Duurzaamheidsscenario’s

Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden om woonhuizen, kantoorpanden en monumenten te verduurzamen. U kunt daarbij denken aan het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen, na-isolatie et cetera.

Tijdens de schetsfase stellen we een lijst van Duurzaamheidsscenario´s op. Een opsomming van toepasbare scenario’s en mogelijkheden voor het verduurzamen van het pand. Zo bent u op de hoogte welke duurzame aanpassingen mogelijk zijn tijdens de verbouwing en wat ze bij benadering kosten. U bepaalt vervolgens zelf of u hier gebruik van maakt.

Schetsontwerp

Tijdens de schetsfase krijgt, u afhankelijk van de door u opgegeven opdracht, meerdere ontwerpen met verschillende mogelijkheden. Dit heeft 3 grote voordelen:

  1. Aan de hand van schetsen bepaalt u sneller wat u wilt, en wat juist niet.
  2. De verschillende ontwerpen spiegelen we aan uw Programma van Eisen. Past de verbouwing binnen uw budget, de geschatte planning en de mogelijkheden en beperkingen van het monument?
  3. Door verschillende ontwerpen te bekijken ziet u ideeën waar uzelf misschien nooit aan gedacht had.

De schetsfase is daarmee echt een oriëntatiefase, waarin gezamenlijk de richting van het ontwerp wordt bepaald.

schetsontwerp nieuw
voorlopig ontwerp nieuw

Voorlopig ontwerp

Pas als u helemaal tevreden bent wordt het Voorlopig Ontwerp gemaakt, die de richting van de verbouwing op hoofdlijnen bepaalt.

Dit ontwerp verwerken we met behulp van de bestaande toestand in onze digitale tekeningen.
In de hierop volgende fase – de Definitieve Ontwerpfase – wordt er gekeken naar de invulling van de details, en worden onder andere de materialen voor wanden en de vloeren bepaald.

3D Visualisatie

Het ontwerp kan leiden tot een 3D visualisatie of ook een rendering genoemd. Dit is een bouwkundige weergave van het beoogde eindresultaat, met onder andere plattegronden, gevels en doorsnedes.

Veel mensen vinden het lastig om een beeld te vormen bij een bouwtekening, daarom wordt er vaak een 3D-visualisatie gemaakt. Dit is een rendering van de ruimte of gevel na de verbouwing. U ziet de ruimte levensecht voor u en kunt volledig rondkijken, alsof u er middenin staat. Doordat u het eindresultaat letterlijk voor u ziet maakt u betere keuzes.

Op basis van de visualisatie kunnen de aandachtspunten besproken en eventueel nog worden gewijzigd in het Voorlopig Ontwerp.

Schetsfase onmisbaar voor succesvolle restauratie

De schetsfase is onmisbaar voor het succesvol restaureren, verbouwen of herbestemmen van een woonhuis, kantoorgebouw of monumentaal pand. Tijdens deze fase wordt de koers van ontwerp bepaald. Zo maakt u in overleg afgewogen keuzes en bespaart u in latere fases geld en energie, want er wordt pas verder gewerkt als de plannen volledig naar uw wensen zijn.

Stel hier uw vraag