Foto’s van de beide kamers: Consistoriekamer en Kerkmeesterskamer

Consistorie- en Kerkmeesterskamer – Grote of Sint Laurenskerk te Weesp

Opdracht: restauratieplan opstellen en 3D inmeten en uittekenen bestaande toestand

Het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Weesp en Driemond wil de nog gaaf bewaarde Consistorie- en Kerkrentmeesterskamer van de Grote- of Laurenskerk in Weesp restaureren. Na uitgebreid bouw- en kleurhistorisch onderzoek zullen de kamers teruggebracht worden in hun oude glorie. Welke glorie dat zal zijn is nog de vraag, want er kan uit meerdere ’tijdlagen’ gekozen worden. Vis Architecten is verantwoordelijk voor het opstellen van het restauratieplan.

Inscannen en restauratieplan

Omdat geen actuele tekeningen van beide kamers bestaan hebben we de ruimtes met onze 3D laserscanner gescand en nauwkeurige tekeningen gemaakt van de bestaande toestand. Op basis hiervan worden keuzes gemaakt over nodige stappen van de restauratie en de nieuwe toestand ingetekend.

Dat beide kamers bewaard zijn gebleven is bijzonder en vraagt goede samenwerking met niet alleen de opdrachtgever maar ook Monumentenzorg Amsterdam en de onderzoekers. Hierdoor kan de restauratie zo historisch verantwoord mogelijk uitgevoerd worden en het bijzondere interieur voor toekomstige generaties bewaard blijven.

Foto’s van het historische interieur en kleuronderzoek

Bekijk ook onze soortgelijke projecten

Deel deze pagina