Het Landhuis en de omgeving

Landhuis De Voorde – Rijswijk

Opdracht: renovatie

Opdrachtgever: gemeente Rijswijk

 

De gemeente Rijswijk heeft Vis Architecten in 2020 gevraagd om de toestand van het landhuis en de tuinmanswoning in kaart te brengen.

De Opdracht

Omgeven door wijdse parken in Engelse landschapstijl ligt de buitenplaats De Voorde in de landgoederenzone van Rijswijk. Het bestaat uit een landhuis en een tuinmanswoning en  verkeerd nog grotendeels in originele staat. Door jarenlange leegstand hebben de gebouwen achterstallig onderhoud opgelopen. De Gemeente Rijswijk benaderde Vis Architecten om duidelijkheid te krijgen over eventuele restauratiekosten.

Om de technische staat in kaart te brengen is een gebrekenlijst opgesteld, die als basis dient voor het advies en de kostenbegroting van de restauratie. Hierbij is rekening gehouden met een aantal verduurzamingsmaatregelen, maar wel met behoud van de monumentale waarde en de huidige indeling.

De gemeente Rijswijk is voornemens om het huis De Voorde en de tuinmanswoning te verkopen met een restauratieverplichting. Duidelijkheid in de te verwachten kosten kan bevorderlijk zijn voor de verkoop van de panden. Door toevoeging van een lichte horeca en/of culturele bestemming wil de gemeente het landhuis voor een groter publiek toegankelijk maken. Binnen deze bestemming is ruimte voor aanpassingen zolang de monumentale waarden van het gebouw in stand blijven.

20201130 (180)-min

De gevels vroeger en nu.

Bekijk ook onze soortgelijke projecten

Deel deze pagina