Diverse afbeeldingen van de boerderij en haar omgeving, vroeger en nu.

Boederij Kniplaan – Voorschoten

Opdracht: Verbouwing en uitbreiding boerderij en bijgebouw

Opdrachtgever: Particulier

In 2018 is Vis Architecten gevraagd om een ontwerp te maken voor de verbouwing en uitbreiding van een Rijks monumentale boerderij en zomerhuis in Voorschoten. De boerderij wordt geschikt gemaakt voor een gezin met kleine kinderen en het zomerhuis voor bewoning door één van de ouders. Verduurzaming van het grote volume wordt bereikt door verwarming met een grondwarmtepomp, grondige isolatie van vloeren, wanden en het nieuwe geïsoleerde rieten dak. Een naastgelegen schuur wordt gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen waarmee de totale elektriciteitsbehoefte kan worden gedekt.

Naast het ontwerp heeft Vis Architecten ook de opdracht gekregen om de complete omgevingsvergunningsaanvraag te doen, toezicht te houden op de uitvoering en deze te begeleiden.

Bouwhistorie

De boerderij in krukhuisvorm dateert tenminste uit de 17e eeuw. De krukhuisvorm is afkomstig van een traditioneel hallehuis met een zijdelings uitgebouwd voorhuis, waarin een melkkelder met opkamer. Zo ontstaat een L-vormige plattegrond (de vorm van een deurkruk). In de loop der tijd heeft met name het stalgedeelte verschillende uitbreidingen en verbouwingen ondergaan, welke veelal nog deels zichtbaar en herkenbaar zijn.

Een ingrijpende en fantasievolle restauratie in 1962 heeft het oorspronkelijke karakter aangetast van elders afkomstige bouwhistorische elementen. Betreffende het exterieur is de bepleistering grotendeels verdwenen, de indeling van de vensters gewijzigd en de hoofdentree verplaatst van de kopse kant naar de rechterzijgevel.

Door de restauratie in 1962 zijn in het interieur weinig sporen en materialen overgebleven die van bouwhistorische waarde voor de monumentale boerderij zijn. De indeling van de boerderij met een woongedeelte met opkamer, koelkelder, voormalige spoelkeuken en het stalgedeelte zorgt voor het monumentale uiterlijk.

Ontwerp

Bij het verbouwing van de boerderij wordt niet teruggegaan naar één bouwfase, maar zal zoveel mogelijk van de verschillende bouwfasen bewaard blijven. Deze verbouwing wordt als nieuwe laag toegevoegd aan de boerderij.

De indeling van de boerderij veranderd niet veel, wel zal de boerderij geheel verduurzaamd worden. Door middel van isoleren van de gevels, het toepassen van een nieuwe rieten schroefdak. In de boerderij zal een warmtepomp worden geplaatst, zonnepanelen zullen op het dak van de schuur geplaatst worden.

Bekijk ook onze soortgelijke projecten

Deel deze pagina