Foto’s van het restauratieproces

Landgoed De Burgh – Eindhoven

Opdracht: restauratie

Opdrachtgever: Kerkelijke Instelling Erfgoed Glorieux

Het gebouw

Het Landgoed De Burgh in Eindhoven werd gebouwd voor de familie Smits van Oyen. In 1936 werd het huis verkocht aan de Zusters der Bermhartigheid die hier een verpleeghuis voor patiënten met een handicap stichtten. Tegenwoordig is het landgoed in gebruik als zorginstelling van de Kerkelijke Instelling Erfgoed Glorieux, waarbij het hoofdhuis nog functioneert als kantoorruimte en de huisvesting van enkele zusters. In de toekomst blijft het hoofdgebouw van het Glorieuxpark in gebruik als kantoor met logeermogelijkheid voor gasten.

De restauratie in 1912 omvatte de gehele buitenschil, zoals de leiendaken, goten, ornamenten, inboetwerk van het metselwerk, herstel en conservering van de metalen onderdelen van de gevels en de glas in loodvensters.

Voorzetramen werden vervangen door een achterzetbeglazing om het monumentale uiterlijk te herstellen en de duurzaamheid te vergroten. De bouwtijd bedroeg zes maanden.

De restauratie

De restauratie heeft met name betrekking op het herstel van de gevels en de daken. Met als doel de oorspronkelijke verschijningsvorm weer zoveel mogelijk te benaderen. Die oorspronkelijke verschijningsvorm, en met name de oorspronkelijke kleurstelling van het houtwerk, bleek niet zo gemakkelijk te achterhalen. De ingekleurde bouwtekening hebben we niet meer kunnen vinden en de oude beelden zijn enkel zwart-wit foto’s.

De restauratie van de buitenkant van De Burgh is een omvangrijke klus. De gevels zijn grondig aangepakt. Het ijzer van lateien en ankers, de luifel boven de ingang en de hekwerken zijn allemaal onder handen genomen. De glas in lood ramen zijn hersteld en de voortzetbeglazing is vervangen door achterzetbeglazing. Er zijn nieuwe glas in lood ruiten gemaakt voor de stiltekamer boven de entree. De kozijnen zijn grondig geïnspecteerd en waar nodig hersteld. Dat geldt ook voor het metselwerk. Dat is op een aantal plaatsen ingeboet. En ook de natuurstenen onderdelen zijn gereinigd, vastgezet en waar nodig gerepareerd.

Restauratie dak

Behoorlijk ingrijpend is de aanpak van het dak. Het leiendak met loodwerk, zink en goten is compleet vernieuwd. De toren en de ui zijn gerestaureerd, het aangetaste hout is vervangen en het overige houtwerk waar nodig hersteld. Ook de windvaan en de vergulde bekroning op de spitsen zijn gerestaureerd. Ten slotte zijn de betontegels van het terras vervangen door hardsteen en in een oorspronkelijk patroon van banden en vierkanten gelegd.

Het resultaat

Het effect is dat De Burgh weer in oude eer en glorie is hersteld. Heel bijzonder is de afwisselende ornamentering en het kleurgebruik in de gevels en de toren van De Burgh. Door de restauratie is dat nu veel beter zichtbaar. De restauratiewerkzaamheden nemen ruim vijf maanden in beslag.

In juni 2012 is het behalen van ‘hoogste punt’ gevierd met het terugplaatsten van de gerestaureerde windvaan op zijn vertrouwde plek op de toren.

Bekijk ook onze soortgelijke projecten

Deel deze pagina