Foto van de woning na renovatie

Oostdorp Fase 1 – Wassenaar

Opdracht: renovatie

Start voorbereiding: 2011

Start uitvoering: 2011

Oplevering: 2012

Opdrachtgever: woningcorporatie

De opdracht

De huizen in de wijk Oostdorp in Wassenaar, gebouwd rond 1915, zijn onderdeel van het eerste woningbouwproject van de Wassenaarsche Bouwstichting.

In 2010 is de wijk aangewezen als beschermd Dorpsgezicht.

Om deze woningen te voorzien van een hoger energielabel is het noodzakelijk de ramen te voorzien van isolatieglas. In de afgelopen jaren zijn er al verschillende ramen voorzien van isolatieglas. Dit is op verschillende manieren uitgevoerd. Vaak werd in bestaande kozijnen alleen het raamhout vernieuwd, de ene keer wat fraaier dan de andere keer. In enkele gevallen werd het kozijn vervangen door een geheel nieuw kozijn uitgevoerd in kunststof. Wat alle vernieuwde ramen gemeen hebben is dat de detaillering niet meer lijkt op de oorspronkelijke raamkozijnen.

Kozijndetails

De Wassenaarsche Bouwstichting heeft Vis Restauratie Architecten opdracht gegeven om nieuwe kozijndetails te ontwikkelen waarbij de raamkozijnen worden voorzien van isolatieglas en het oorspronkelijke gevelbeeld zoveel mogelijk behouden blijft.

De opdracht heeft betrekking op de raamkozijnen aan de Herman Costerstraat, Bothaplein en de Schulpstraat. Deze kozijnen hebben allen een klepraam en een draairaam. Bijzonder is bij deze kozijnen dat er aan de buitenzijde geen kalf zichtbaar is tussen boven- en onderraam, ze sluiten direct op elkaar aan.

Fase 2

Tijdens deze fase zijn er vier huizen gelijk uitgevoerd om als pilot te dienen voor de rest van de wijk, het resultaat is te zien op de foto’s.

Eind 2014 heeft Vis Architecten opdracht gekregen voor fase 2.

Bekijk ook onze soortgelijke projecten

Deel deze pagina