Residentie van de ambassadeur van Australië – Den Haag
Opdracht: restauratie
Opdrachtgever: Jones Lang Lasalle Vastgoed Adviseurs
Vis Architecten werd begin 2020 benaderd om een restauratieplan op te stellen voor het dak en de gevels van de residentie van de Australische ambassadeur. Aansluitend werd een aanbesteding georganiseerd en werd de restauratie begeleid. Het rijksmonument kende veel achterstallig onderhoud, maar verkeerde over het algemeen in een redelijke staat. Met name de natuurstenen dorpels en gevelstenen waren aan reparatie en vervanging toe. Tevens de ruiten vervangen voor een beter isolerende variant. Hoewel alles binnen een kort tijdsbestek uitgevoerd moest worden, is het gelukt om op tijd, binnen budget en met kwaliteit het huis eind 2020 op te leveren.
De Opdracht
De opdracht werd verkregen via Jones Lang Lasalle Vastgoed Adviseurs, de organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor alle ambassadegebouwen van Australië.
Er waren een aantal belangrijke uitgangspunten bij dit project:
- hoge kwaliteit: het gaat immers om een rijksmonument uit 1913 in het bekende Haagse park ‘Zorgvliet’. De als woonhuis gebouwde villa is omringd door een mooi aangelegde tuin en diende zowel voor bewoning als representatieve ontvangsten.
- Snelheid: het project diende op zeer korte termijn te starten en ruim voor het einde van het jaar te zijn opgeleverd.
- Communicatie: al snel werd duidelijk hoe belangrijk het was om effectief en anticiperend te communiceren met alle betrokken internationale partijen: aannemer, projectleiders, opdrachtgevers en de Australische Ambassadeur als gebruiker.
Bouwhistorie
De villa in historiserende stijl is in 1913 ontworpen door de architect L.J. Falkenburg (1872-1942) voor P. Eschauzier (1874-1943), eigenaar van de Nederlandsch-Indische Suiker Unie met vele suikerfabrieken in Java. De villa werd daarom in de Haagse volksmond nog wel eens Het Suikerhuis genoemd.
Leo Falkenburg is een Art Nouveau architect die veel gebouwen in Den Haag ontworpen heeft, waaronder de villa Sandhage in het Van Stolkpark voor Gustav Müller in de stijl van de Um 1800 -Bewegung. Naast deze villa ontwierp Falkenburg ook het nabijgelegen kantoorgebouw Insulinde voor de familie Eschauzier aan de R.J. Schimmelpennincklaan. Het kantoor toont veel overeenkomsten met de villa aan de Tobias Asserlaan: het mansarde dak, de statige entree met trap in de midden risaliet en de (natuurstenen) plint die het gebouw als het ware op een sokkel zet.
De tuin rondom de villa en de tennisbaan zijn ontworpen door de bekende landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940), die vele tuinen in het park Zorgvliet mocht vormgeven. In 1918 werd de tuin heringericht met een vijver en een terras door de landschapsarchitecte J.G. van Zijdveld (1875-1958) uit Laren. In 1957 is er een garage gebouwd door de architect Kees Abspoel, huisarchitect van Shell, in opdracht van de Australische Ambassade, de eigenaar van de villa. Vervolgens is er in 1962 een ijzeren vluchttrap geplaatst tegen de oostgevel naar ontwerp van de architecten Jan Piets en G. van Essen. De laatste verandering stamt uit 2010 toen Jinx architecten de villa restaureerden en diverse brandveiligheidsmaatregelen (brandscheidingen, deuren) toepasten.
Aanpak restauratie:
De bitumineuze dakbedekking is vervangen op het platte deel van het dak en is van PIR isolatie voorzien. Op de overige dakdelen zijn de kapotte leien vervangen. Al het lood- en zinkwerk is waar nodig hersteld. De verweerde natuursteenonderdelen van de schoorstenen zijn hersteld met een reparatiemortel in dezelfde kleur en structuur.
De gemetselde gevels kennen veel natuursteen onderdelen van rode en gele Maulbrönner zandsteen in wisselende kwaliteit, waardoor plaatselijk vervanging nodig was. De rode zandsteen was nog goed in Maulbrönner verkrijgbaar, maar voor de gele zandsteen is Udelfanger zandsteen als vervanger gekozen. Dit betrof enkele onderdorpels en natuursteen banden. Alle houten kozijnen zijn van binnen en van buiten geschilderd en voorzien van isolerend Van Ruysdaelglas. Waar nodig is het raamhout gerepareerd of vervangen in Oregon Pine.
De terrazzovloer van het terras aan de achterzijde is plaatselijk hersteld. De natuurstenen basementen en kapitelen van de kolommen onder dit terras waren zo verweerd dat deze allen zijn vervangen door rode Maulbrönner zandsteen.