Foto’s van het exterieur in 1946, voor en na een grootschalige verbouwing. Foto’s voor en tijdens de huidige verbouwing.

Victorialaan- Wassenaar

Opdracht: Verbouwing en uitbreiding woonhuis

Opdrachtgever: Particulier

De opdrachtgever heeft Vis Architecten gevraagd om een plan te maken voor de verbouwing en uitbreiding van hun woonhuis aan de Victorialaan. Gewenst was een plek waar de familie van 9 mensen bij elkaar kan zijn, maar waar ook ruimte is voor privacy.

Bouwhistorie

Het woonhuis, Uilenhoek genaamd, is in 1928 als helft van een dubbel woonhuis gebouwd. Zowel dit dubbele woonhuis als 5 andere dubbele woonhuizen aan de Victorialaan zijn ontworpen door de bekende Wassenaarse architect H.W.(Herman) van Lindonk (1893-1984). Alle woonhuizen zijn gebouwd in de voor Van Lindonk kenmerkende landhuisstijl. De oorspronkelijke gebruikte materialen zijn een roodbruine baksteen, rode leien, glas-in-lood ramen en prominent aanwezige schoorstenen. Het verschil zit in de plattegronden en gevelindeling.

Ontwerp

Het huidige huis staat midden op de kavel en heeft rondom vrij uitzicht. Aan de achterzijde bevindt zich tot de sloot een smalle tuin, met daarachter een overtuin. De bijkeuken is donker en is gescheiden van de smalle keuken. Het zicht op de tuin wordt hiermee verhinderd.  Een belangrijk uitgangspunt voor het nieuwe ontwerp was om de overgang tussen huis en tuin te verbeteren en een grote eetkeuken met terras op de hoek te creëren. Op de verdieping bestond behoefte aan en eigen badkamer voor de masterbedroom, in combinatie met een grote inloopkast.

Door aan de achterzijde van de woning een aantal vensters anders te positioneren is een grotere eenheid ontstaan met veel meer licht en is het zicht op de tuin verbeterd. De uitbreiding zet zich door in het dak dat op een harmonische wijze in de stijl van het huis is uitgebreid. Nieuwe ramen en puien met slanke aluminium profielen zijn geïnspireerd op de stijl van de bestaande glas-in-lood ramen en dragen bij aan het isoleren van de nieuwe ruimtes. Naast het verduurzamen van vloeren en wanden is de grootste verandering de realisatie van een woonkeuken op de begane grond en een masterbedroom met inloopkast en badkamer op de verdieping.

Bekijk ook onze soortgelijke projecten

Deel deze pagina