Foto’s van het interieur voor en na de restauratie

Woning Amsterdamse School – Amsterdam

Opdracht: restauratie en reconstructie

Start voorbereiding: 2009

Start uitvoering: 2009

Oplevering: 2014

Opdrachtgever: Particulier

Restauratie

De restauratie van een woning uit 1919 in Amsterdam Zuid met een zeer bijzondere en herontdekte voorkamer in Amsterdamse schoolstijl. De achterkamer wordt gereconstrueerd aan de hand van een aantal historische foto’s; de hal en keuken gerestaureerd en aan de hand van een kleuronderzoek teruggebracht naar de oorspronkelijke kleurstelling.

In 2009 raakte het bureau betrokken bij dit bijzondere pand in Amsterdam Zuid, bijzonder vanwege de herontdekking van een authentiek bewaard gebleven voorkamer in de stijl van de Amsterdamse school en de bewogen bewonersgeschiedenis van de opdrachtgevers. Het bouwhistorisch onderzoek was reeds uitgevoerd door Alexander Westra en Barbara Laan en is beschreven in het boekje Amsterdamse Interieurs, Huizenportretten 1875-1925.

Reconstructie achterkamer

Naast de restauratie van de voorkamer uit 1924, met behoud van alle interieur onderdelen, zoals de prachtige betimmering, de gehavende wandbespanning, parketvloer en rolluiken, lag de grootste opgave in de reconstructie van de achterkamer. Hiervan waren nog enkele elementen bewaard gebleven, zoals één deur met omlijsting en de afgeronde serre met prachtig gebrandschilderd glas. Circa twintig foto’s van deze kamer leverden voldoende informatie om een getrouwe reconstructie te kunnen maken, waarbij iedere foto informatie gaf over een bepaald onderdeel.

Glas-in-lood

Het ontwerp was van architect Napoleon Le Grand en kenmerkte zich door de zeer zorgvuldige detaillering en betimmering met afgeronde ornamenten. De puzzel kon worden gecompleteerd, mede door de vondst van een kist vol glas-in-lood panelen, die nog behoorden tot de ronde tuindeur en het tochtportaal van de hal. Met het vakmanschap van de vooraf geselecteerde restaurateurs en ambachtslieden is een prachtig resultaat behaald.

Bekijk ook onze soortgelijke projecten

Deel deze pagina