Foto’s van het exterieur en interieur in 1931 en het exterieur 2018

Hertelaan – Wassenaar

Opdracht: Bouwhistorisch onderzoek, begeleiden vergunningaanvraag gevelwijziging

Opdrachtgever: Particulier

De eigenaren van het woonhuis aan de Hertelaan willen het pand duurzamer en leefbaarder maken zonder het historische karakter te verliezen. Daarom is om een bouwhistorisch onderzoek gevraagd waardoor inzicht verkregen wordt in de historische waarden van het pand. Daarnaast is de vergunningaanvraag voor het vervangen van de ramen in de gevels begeleid.

Bouwhistorie

Het perceel waar het woonhuis aan de Hertelaan op staat, behoorde oorspronkelijk tot de buitenplaats Wildrust.

Tussen 1837 en 1854 kocht prins Frederik der Nederlanden, zoon van koning Willem I, een groot aantal naast elkaar gelegen buitenplaatsen op (incl. Wildrust). Prins Frederik liet eenheid tussen al deze landgoederen aanbrengen door een tuin- en landschapsarchitect aan te nemen, C.E.A. Petzold, hierdoor ontstond een aaneengesloten landgoed in landschapsstijl. In de periode dat prins Frederik het landgoed bezat is het gedeelte ten noorden van Wildrust ingericht als ‘hertenkamp’.

In 1907 wordt een deel van de grond verkocht aan de Exploitatiemaatschappij Groot Haesebroek en Park oud Wassenaar. Geheel volgens de mode van deze tijd worden er plannen gemaakt om villaparken aan te leggen. Het eerste villapark dat in Wassenaar wordt gerealiseerd is villapark ‘de Kievit’. De voormalige buitenplaats Wildrust wordt op bescheiden schaal bebouwd met enkele grote villa’s.

Het gedeelte van Wildrust waar voorheen het hertenkamp te vinden was word vanaf 1914 aangepakt. Op historische kaarten is te zien dat in 1914 de Hertelaan verschijnt, een duidelijke verwijzing naar het hertenkamp, en in de kaart van 1929 is te zien dat de eerst villa’s aan de Hertelaan worden gebouwd.

Het in Engelse landhuisstijl gebouwde woonhuis aan Hertelaan 1 werd in 1928, in opdracht van dhr. F.B.J. Gips, ontworpen door architect Herman Willem van Lindonk. In 1939 gaf dhr. Gips opdracht aan H.W. van Lindonk voor de bouw van een schuilkelder.

Bekijk ook onze soortgelijke projecten

Deel deze pagina